Dolar 34,7548
Euro 36,5643
Altın 2.959,21
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 13 °C
Parçalı Bulutlu

Dünyayı Sarsan 10 Buluş

A+
A-
Dünyayı Sarsan 10 Buluş
Dünyayı sarsan 10 buluş
İşte yüzlerce aşama kaydedip geldiğimiz son teknolojiye kadar, dünyayı değiştiren 10 buluş: 1. Matbaa İlk matbaa en ilkel hali ile M.S. 593’te, ağaç oyma tekniği kullanılarak Çin’de yapılmış ve bunu takip eden süreçte de ilk basılı gazete de M.S. 700’de Pekin’de çıkmıştır. Günümüzde dijitale yönelim her geçen gün artsa da matbaacılık halen devam etmektedir.
    Dünyayı sarsan 10 buluş
    2. Pusula İlk olarak denizciler, küçük bir parça mıknatıs taşını bir çöp üzerine koyup suya bıraktıklarında, çöpün Dünya’nın manyetik alan çizgileriyle aynı hizaya gelip, bir ucunun Kutup Yıldızı’nı gösterdiğini keşfettiler. Şu an birçok çeşidiyle günlük hayatımızda kullandığımız pusula 13. yüzyılın en büyük icadı olmuştur.
    Dünyayı sarsan 10 buluş
    3. Mikroskop İlk mikroskop 1620’larda Hollanda’da iki gözlük yapımcısı Hans Lippershey ve Zacharias Janssentarafından bulundu. Bu gelişmeleri daha sonra, günümüzde kullanılan bileşik mikroskobun en kaba halini bulan Robert Hooke’un deneyleri izledi. Şu anki miskroskop kullanımının amacı, Hooke (1635-1703) dönemindekinin neredeyse aynısıdır.
        Dünyayı sarsan 10 buluş
        4. Pil Elektronik aletlin güç kaynağı olan basit pil 1800 yılında bir tesadüf sonucu bulunmuştur. 19. Yüzyıla kadar bilinen elektrik türü yalnızca bir kumaşa sürterek elde edilen ya da yıldırım elektriği olarak bilinen statik elektrikti. 19. yüzyılda buna elektrik akımı eklenmiş ve elektriğin sürekli akımını mümkün kılan pil icat edilmiştir.
            Dünyayı sarsan 10 buluş
            5. Ampül Edison çabuk erimeyecek bir madde kullanarak ışığın uzun süre yanabileceği bir ampül yapma fikri ile yıllarca başarısız deneyler yaptı. Ampülün içine yerleştirmek için laboratuarı gezmeye gelen bir misafirin kızıl sakalından bir iki tel bile denedi. Sonunda kömürleşmiş ipliği ampülün içine yerleştirmeyi akıl ederek, icadından 75 yıl sonra 1880’de 40 saat ömürlü ampülü üretti.
                  Dünyayı sarsan 10 buluş
                  Alexandre Graham Bell, Thomas Watson adlı bir elektrik mühendisi ile yaptığı çalışmalarda sesin tel üzerinden bir başka yere gittiğini ortaya çıkardı. Ancak ses anlaşılmaz bir durumdaydı. Bell atölyede denemelerini sürdürürken kullandığı bataryadan pantolonuna asit döktüğünde, Watson’u yardıma çağırmak için telefonu kullandı ve farkında olmadan 135 yıl önce ilk telefon görüşmesini yaptı.
                        Dünyayı sarsan 10 buluş
                        7. Fermuar Fermuarın bulunuşu zaruri ihtiyaçtan kaynaklanmıştır. 1. Dünya Savaşından önce insanlar giysilerini iri ve kapanması zor olan düğme ile kapatmaya çalışırlardı. Chicago’lu bir makine mühendisi olan Whitcomb L.Judson o yıllarda Tramvay ve otomobil gelişmelerini incelemekte ve başarılı buluşlara imza atmaktaydı. 1891 yılında Judson “ayakkabılar için kilit açıcı ” buluşuyla ortaya çıktı.
                              Dünyayı sarsan 10 buluş
                              8. Penisilin Alexandre Fleming lam üzerinde zararlı bir bakteri türü olan stafilokokları incelerken, muhtemelen laboratuvarın karşısındaki bardan uçup gelen bir küf, mikroskoptaki lamın üzerine konmuştu. Fleming “Penicilim notatum” isimli yeşil küfün bulunduğu bölümdeki bakterilerin öldüğünü fark etti. Daha sonra bu küfün diğer bakteriler üzerinde de etkili olduğu ortaya çıktı.
                                  Dünyayı sarsan 10 buluş
                                  9. Transistör Radyo ve telefon sinyallerinin alınmasında, güçlendirilmesinde ve yansıtılmasında kullanılan termiyonik kapaklara karşı bir seçenek bulmak için uğraşılıyordu. Çabuk kırılabilen ve pahalıya mal olan bu lambaların ısınması için belirli bir sürenin geçmesi gerekiyordu. Ayrıca çok da elektrik tüketiyordu. Bu duruma sunulabilecek ilk alternatif, yani transistörü 1947’de yapıldı.
                                        Dünyayı sarsan 10 buluş
                                        10. GPS Sovyetler Birliği 1957 yılında ilk insan yapımı uydu Sputnik’i uzaya fırlattı. Amerikan fizikçiler, William Guier ve George Weiffenbach uydunun radyo sinyalinin izlenmesine karar verdi. Uydunun dalga boyu ve frekansı ölçülerek, yörünge boyunca nerede olunduğu bilgisinin kesin olarak alınabileceğini fark edildi. İşlem daha sonra 1959’da ilk navigasyon sisteminin bulunmasını sağladı.
                                        https://www.cumhuriyet.com.tr/galeri/dunyayi-sarsan-10-bulus-113231

                                        BİR YORUM YAZIN

                                        ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

                                        Henüz yorum yapılmamış.